Erfgoed en Ruimte
Elk type monument heeft zijn problematiek, en die is bij religieus erfgoed anders dan bij agrarisch erfgoed, bij archeologisch erfgoed anders dan bij landgoederen en bij molens anders dan bij groen erfgoed. Daarnaast zijn er knelpunten bij de cultuurlandschappen.
Omgevingswet
De aankomende Omgevingswet geeft aanleiding om als sector volop in beweging te zijn.
Sinds bovengenoemd advies heeft het Rijk met betrekking tot de Omgevingswet niet stilgezeten en is er veel gebeurd op het gebied van voorlichting en wet- en regelgeving.
Waarden en kennis
De vraag of de erfgoedsector klaar is voor de Omgevingswet stelt de raad hier opnieuw, en dit keer in relatie tot waarden en
Waarden
De raad stelt dat de inbreng van de sector bij ruimtelijke processen nog te vaak een onderzoeksrapport is.
Om de erfgoedwaarden goed te kunnen bepalen en een basis in hun omgevingsvisies te laten zijn, moeten overheden aan visievorming doen.
Erfgoed Deal
Een recente en nadrukkelijk positieve ontwikkeling die aansluit bij deze gedachte is de Erfgoed Deal.
Opdrachtgeverschap
Toch wil de raad ook wijzen op een andere rol van het Rijk; die van eigenaar en opdrachtgever. Naast een offensieve houding van de sector enerzijds is anderzijds goed opdrachtgeverschap nodig om de erfgoedsector in positie te brengen. Wanneer we erkennen dat erfgoedwaarden de ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving verbeteren, dan is het geen vreemde gedachte dat het Rijk (of een partij als Rijkswaterstaat) zelf begint om bij ruimtelijke projecten of maatregelen ook de voorwaarde te stellen dat de erfgoedwaarden en/of cultuurhistorie zwaar meetellen bij het vinden van ruimtelijke oplossingen.
De projecten waar dit al gebeurde, zijn bijvoorbeeld de versterking van de Afsluitdijk en de aanleg van een derde kolk van de Beatrixsluis, waar rekening gehouden moest worden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij deze projecten van Rijkswaterstaat heeft de inzet van cultuurhistorie ertoe geleid dat het project als geheel integraal en met ambitie voor ruimtelijke kwaliteit werd aangepakt.
Afsluitdijk
Een voorbeeld waar het waardendiscours heeft plaatsgevonden, is bij de versterking van de Afsluitdijk: cultuurhistorische waarden versus waarden van veiligheid en waterhuishouding.
De raad twijfelt eraan of er op bestuurlijk niveau voldoende besef is hoe moeilijk de integrale aanpak van de Omgevingswet zal zijn en hoe lastig het is om erfgoed hierin goed mee te nemen.
Kennis en waarden Rotterdam
Dat kennis en waarden hand in hand gaan, bewijst de aanwijzing van naoorlogse monumenten in Rotterdam.
Kennis
De raad stelde al dat er voldoende kennis beschikbaar is in de erfgoedsector. Tegelijk constateert hij dat de kennis niet altijd op de juiste plek zit. Met name bij veel kleinere gemeenten (
De Rijksdienst voor het Cultureel
IJsselmeerbiografie
Dit driedelige rapport geeft een overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van het IJsselmeergebied en onderscheidt vier karakteristieken die bepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit zoals die nu ‘beleefbaar’ is. Deze karakteristieken zijn de archeologische en aardkundige schatkamer, de oude kustlandschappen, de historische handels- en vissersplaatsen, nieuw land en nieuwe veiligheid en ingenieurskunst. Voor ontwerpers, planologen, bestuurders en andere ruimtelijke professionals zijn er per karakteristiek richtinggevende principes om de ruimtelijke kwaliteit en de bijzondere eigenschappen van het gebied te behouden en waar mogelijk
De RCE beschikt over veel erfgoedkennis, stelt die ook beschikbaar, maar de kennisdeling en het beheer van kennis is voor de raad een punt van aandacht: de informatie blijkt voor gebruikers op gemeentelijk niveau weinig toegankelijk; dit geldt zowel voor gebouwde als archeologische
Vragen die bij de raad tijdens bijeenkomsten opkwamen waren: hoe verspreid je kennis? Hoe kom je tot een kennisnetwerk? Is het instrumentarium van de Omgevingswet een nieuwe wegwijzer om kennis beter te benutten en beter te laten doorwerken? Nederland is zo’n klein land, dat moet toch voor elkaar
De kennis moet beter bij de lokale overheden terechtkomen. De raad ziet de RCE als actieve aanjager van een kennisnetwerk dat verder gaat dan handreikingen.
Gemeenten
Met de Omgevingswet wordt de regelgeving decentraler en flexibeler en krijgen overheden een instrument om omgevingszaken vast te leggen: de omgevingsvisie. Hierin legt de gemeente of provincie haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast.
Of gemeenten hierop voorbereid zijn en ermee uit de voeten kunnen, is voor de raad een punt van zorg.
De verschillen in Nederland tussen gemeenten en provincies in de omgang met cultureel erfgoed zijn groot, als het gaat om kennis, kunde en capaciteit.
De zorg van de raad zit bij de kleinere gemeenten, zo’n driehonderd in Nederland.
Overigens, en dat stelt de raad nadrukkelijk, krijgen sommige kleinere gemeenten juist de omslag voor elkaar omdat ze zelfbewuster zijn.
Positief in dit verband is dat de meeste gemeenten wel beschikken over archeologische verwachtingskaarten.
De onderzoeken van RAAP en de Erfgoedinspectie onderschrijven de bevindingen van de raad dat er bij gemeenten te weinig kennis is over ruimtelijke kwaliteit.
Om de cultuurhistorische waarden in een (stedelijk) cultuurlandschap te borgen, kunnen waardenkaarten met kwaliteiten behulpzaam zijn. Naar het voorbeeld van de archeologie kan zo’n kaart aangeven waar er kans is op gebouwde omgeving met erfgoedwaarde. Deze waardenkaarten kunnen gekoppeld worden aan de omgevingsvisie, waar de ruimtelijke kwaliteiten en daarmee de karakteristieken van de steden/dorpen benoemd en vastgelegd
Een omslag hierin begint bij de bewustwording van gemeenten dat heel Nederland een cultuurlandschap is en dat elke interventie in de omgeving een interventie is in de bestaande kwaliteit.
Amsterdam verankert cultuurhistorie
Amsterdam heeft in de processen van ruimtelijke ordening en transformatieopgaven de cultuurhistorie verankerd.
Dit zijn ‘Ruimte voor Geschiedenis’, ‘Spiegel van de Stad, visie op het erfgoed van Amsterdam’ en ‘Erfgoed voor de stad, agenda voor het erfgoed in een groeiend Amsterdam’. Daarnaast hanteert Amsterdam een welstandsbeleid, dat gericht is op een zorgvuldige omgang met de architectuur en het gevelbeeld. Daarvoor zijn voor grote delen van de stad ordekaarten gemaakt; per orde gelden specifieke kwaliteitseisen, waarin tegenwoordig ook de waarde van de stedenbouwkundige ensembles en van het aanwezige groen is meegenomen. Samen met de beschermde stadsgezichten en monumenten vormt dat een
Provincies
De raad ziet in relatie tot de Omgevingswet een belangrijke rol voor provincies weggelegd. Een duidelijke en brede provinciale omgevingsvisie met aandacht voor regionale verschillen kan kleinere gemeenten helpen. Veel provincies hebben al een omgevingsvisie. Gemeenten zouden hierop kunnen aansluiten en alleen op enkele punten afwijken. Bijvoorbeeld waar het hun regionale identiteit betreft, een onderwerp dat gemeenten en provincies steeds belangrijker zijn gaan vinden in de toenemende behoefte om
Cultuurlandschappen
Dit geldt trouwens ook voor de betekenis van waardevolle cultuurlandschappen. Rijksadviseur Benno Strootman stelde eind 2018 dat een actievere houding van het Rijk nodig is om de kwaliteiten van het Nederlandse landschap in ere te
Een voorbeeld hiervan is de provincie Noord-Holland, die begin dit jaar aankondigde bijzondere provinciale landschappen te gaan beschermen via de Omgevingsverordening.
Overigens hebben provincies nu al de mogelijkheid om in het kader van de Wet Natuurbescherming (gaat t.z.t. op in Omgevingswet) ‘Bijzondere provinciale landschappen’ aan te wijzen en voor die gebieden met gemeenten, terreinbeheerders, waterschappen en belangenorganisaties specifiek planologisch beleid af te spreken. Midden-Delfland was in 2018 het eerste cultuurlandschap met die status, die het belang aangeeft van het open en groen houden van dit waardevolle, agrarische veenweidelandschap
Belangrijker nog dan inspiratie is dat een brede omgevingsvisie van de provincie kan zorgen voor consistent erfgoedbeleid, dat verder reikt dan de gemeentegrenzen.
Gelders Arcadië
Naar aanleiding van de verstedelijkings- en woningbouwopgave in de regio Arnhem is bij het provinciaal steunpunt Gelders Genootschap het idee ontstaan om het project (Nieuw) Gelders Arcadië te lanceren ten behoeve van de landgoederenzone in de Veluwezoom. Daar ligt een groot aantal landgoederen, buitenplaatsen en kastelen, zoals Kasteel Middachten, Huis Zypendaal, Kasteel Doorwerth en Villa Sanoer.
Uit het IPO-rapport ‘Ruimte voor erfgoed’ blijkt dat er sprake is van een groeiend bestuurlijk draagvlak voor de provinciale inzet voor erfgoed. Bovendien staat de relatie tussen erfgoed en ruimtelijke ontwikkeling bij provincies hoog in het vaandel.
De provincies tonen zich bewust van de beperkte ambtelijke capaciteit en kennis(ontwikkeling) bij kleinere gemeenten. Ze signaleren dit bij gebouwd, archeologisch en landschappelijk erfgoed en voelen zich verantwoordelijk om de ondersteunende rol ten aanzien van kleinere gemeenten op zich te nemen.
Van belang is dat provincies en de RCE hierin samen optrekken, waarbij de raad de RCE als actieve aanjager van een kennisnetwerk ziet.
Team archeologie West-Friesland
De gemeente Hoorn heeft een archeologische dienst met voldoende menskracht, vrijwilligers en veel kennis. De dienst doet aan kennisopbouw, kennisbeheer en kennisdeling, niet alleen voor het publiek, maar ook met andere (buur)gemeenten. De vrijwilligers vervullen taken die het archeologisch onderzoek ondersteunen en assisteren bij de opgravingen en verkenningen.
Aanbevelingen
- De raad pleit ervoor dat bij projecten in de fysieke omgeving die met publiek geld worden gefinancierd, het stimuleren van ruimtelijke kwaliteit (op basis van erfgoedwaarden) onderdeel
van de opgave is. - De raad roept gemeenten op te investeren in kennis, deskundigheid en visievorming. Hierdoor kan beleidsontwikkeling plaatsvinden, kunnen betere plannen gemaakt worden en heeft een gemeente een sterkere positie in ontwikkelingen die het
lokale niveau ontstijgen. - De raad adviseert dat de RCE zich erover buigt hoe haar kennis beter bij lokale overheden kan belanden, zodat kleinere gemeenten goed voorbereid de Omgevingswet aankunnen.
Van belang is dat provincies en RCE hierin samen optrekken, waarbij de RCE een regierol zou moeten nemen.De RCE is in staat crossovers met andere sectoren te maken en een gebiedsgerichte aanpak van erfgoed wordt ook door de dienst uitgedragen.De provincie is een goed niveau om de kennis samen te brengen en te verspreiden. De raad adviseert een samenwerking hierinmet IPO en VNG.
Brede blik op erfgoed.
december 2017
Op 31 augustus 2018 zijn de vier Algemene maatregelen van bestuur van de Omgevingswet gepubliceerd in het Staatsblad. Het gaat om het Omgevingsbesluit, het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze lagere regelgeving geeft de regels voor het praktisch uitvoeren van de Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt.
Staatsblad 2018 292. Besluit van 3 juli 2018, houdende regels over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de uitoefening van taken en bevoegdheden.
Brede blik op erfgoed
2017
Conclusie op basis van expert meetings.
Een inventariserend, waarderend rapport door SteenhuisMeurs in opdracht van de RCE met een analyse van het vigerende en toekomstige beleid, het toetsen van de bruikbaarheid van bestaande en beschikbare waarderingssystematiek voor jongere waterstaatkundige werken; en een eerste voorzet voor het formuleren van ontwerpthema’s, 2013 – 2014
steenhuismeurs.nl
Waarde in meervoud.
Naar een nieuwe vormgeving van de waardering van erfgoed.
in: Cultureel erfgoed op waarde geschat. Economische waardering, verevening en erfgoedbeleid.
Bazelmans, J., 2013
Het Gelders Genootschap heeft bijvoorbeeld de Dynamische waardenstelling, een hulpmiddel in het bepalen waar wel en waar niet een interventie gepleegd kan worden.
Op 21 februari 2019 in Den Haag ondertekend.
Het kabinet stelt hiervoor 20 miljoen euro ter beschikking vanuit de middelen van het regeerakkoord en gaat daarbij uit van matching door de andere overheden.
Erfgoed Deal.
Samen werken aan een waardevolle leefomgeving.
Ministerie van OCW, 2019.
Rotterdam: van sloop naar historisch besef
7 maart 2014
platvormvoer.nl
Bij elke expert meeting kwam naar voren dat bij de meeste gemeenten in Nederland te weinig fte voor erfgoed is en de kennis (daardoor) te beperkt.
RCE i.s.m. bureau Overland, 2017
Voor de archeologiesector is er een digitale databank met archeologische onderzoeken, maar het enthousiasme hierover is gering. archeologieinnederland.nl
Erfgoed Deal.
Samen werken aan een waardevolle leefomgeving.
Ministerie van OCW, 2019
De capaciteit op het gebied van ruimtelijke ordening is in veel gemeenten in de afgelopen jaren zelfs teruggelopen.
Op 1 januari 2012 werden de Monumentenwet 1988 en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gewijzigd als gevolg van de Modernisering Monumentenzorg (MoMo). Vastgelegd werd op dat moment dat in de ruimtelijke ordening rekening gehouden dient te worden met cultuurhistorische waarden, zowel boven- als ondergronds. De cultuurhistorische waardenkaart werd daarmee een instrument voor gemeentelijke overheden om aanwezige kennis over het erfgoed vast te leggen en van daaruit een selectie planologisch te beschermen.
Monitor gemeenten monumenten en archeologie 2017 –2018.
Benchmark.
Erfgoedinspectie, 2019
Wanneer er een cultuurhistorische waardenkaart is blijft die constaterend en wordt niet vertaald naar beleid.
Waardenkaarten in Veelvoud; Een landelijke inventarisatie van gemeentelijke archeologische en cultuurhistorische waardenkaarten.
RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V., 2015
Of het is ouder dan 15 jaar.
Monitor gemeenten monumenten en archeologie 2017 – 2018, Benchmark.
Erfgoedinspectie, 2019
Dit kan in een omgevingsverordening.
De Informatiekaart Landschap en Cultuurhistorie is een geografische uitwerking van de leidraad Landschap en Cultuurhistorie. De kaart geeft in zijn algemeenheid informatie over landschapstypen, aardkundige waarden, cultuurhistorische objecten/monumenten, archeologische verwachtingen en structuurdragers als militaire structuren en historische dijken.
Cultuurhistorische Verkenning Marine Etablissement C17-53.
bron: Gemeente Amsterdam, 2018
Nederland-veranderd/t.
Werkconferentie over erfgoed in de leefomgeving.
RCE, 2018
Dit gebeurt ook als gevolg van de aanwezigheid van Werelderfgoed. De erfgoedwaarden hiervan zijn sturend op ruimtelijke ontwikkelingen. In het huidige planologische beleid worden zo de voormalige schootsvelden rond forten van de Stelling van Amsterdam vrij gehouden van bebouwing.
Evenals overigens de waterschappen, die ook veel waterbouwkundige monumenten in bezit hebben. Hoe zij invulling gaan geven aan de aan hen toebedeelde rol is nog onduidelijk.
Ruimte voor erfgoed.
IPO-rapport, december 2017
In 2018 is op initiatief van de steunpunten en samen met de RCE begonnen met Provinciale bijeenkomsten Omgevingswet en Erfgoed voor gemeenten.